Hernija diska

Hernija diska ili prolaps samog intervertebralnog diska označava “puknuće” fibrozne ovojnice koja je pak sastavni građevni materijal istog. Da bi uopće krenuli s objašnjenjem što je to konkretno hernija diska dobro je prikazati samu, relativno jednostavnu građu diska.

Međukralješčani disk je spoj između dva susjedna kralješka, koji tvori neku vrst hrskavičnog zgloba te služi za amortizaciju svakodnevnih pritisaka i pokreta koje tijelo, točnije sama kralježnica izvodi. Građen je od vezivne ovojnice (annulus fibrosus) koja u slojevima okružuje želatinoznu jezgru (nucleus pulposus). Diskovi su prisutni između svakog para kralježaka, osim između prva dva vratna, atlasa i axisa.

Svaka kralježnica se sastoji od 24 intervertebralna diska te 33-34 kralješka.

Tipični znakovi hernije diska:

  • bol izraženija u nozi nego u leđima i pojačava se pri napinjanju
  • postoji antalgična ili funkcionalna skolioza čija usmjerenost zavisi od toga dali je korijen komprimiran s medijalne ili lateralne strane
  • pozitivan test istezanja (Lazarević-Laseguae) na strani hemijacije, a ako je nalaz veliki ili medijalan onda i na suprotnoj strani

 

Sama dijagnoza se najlakše uspostavlja magnetnom rezonancijom istog segmenta. Simptomatologija ovisi najvise o lokaciji hemijacije i samom intenzitetu mehaničkog oštećenja.

Nadalje, hernijacija diska također nastaje i kao posljedica traume, obično nakon nezgodnog, naglog pokreta (saginjanje i podizanje tereta s ispruženim nogama, uz savijanje leđa u križima.

Imate oboljenje, ali nemate rješenje?

Dogovorite pregled

Kontaktirajte nas

Radno vrijeme

PON, SRI, ČET

UTO, PET

SUB, NED i BLAGDANI

12:00 – 20:00

08:00 – 16:00

ZATVORENO